středa 20. listopadu 2013

Phönix D.I – D.III

Název: Phönix D.I – D.III
Autoři: Jan Zahálka, Mgr. Petr Aharon Tesař, Sigmund Tyrlik
Nakladatelství: JaPo Publishing, Hradec Králové 2005
ISBN: neuvedeno
Cena:

Vydavatelství JaPo přichází s třetí publikací zaměřenou na letouny 1. světové války. Po Albatrosu D.II & D.III Oeffag a Aviatiku D.I & D.II se nám představuje monografie dalšího stíhacího letounu K.u.k. Luftwahrtruppe – Phönix D.I – D.III.
Za pomoci domácích i zahraničních institucí a badatelů se podařilo autorskému kolektivu nashromáždit úctyhodný materiál. Autorství jednotlivých kapitol je víceméně tradiční. Jan Zahálka je autorem především věcí kolem vývoje, historie typů a technických záležitostí. Petr A. Tesař se zaměřil na popis fotografií, zadání barevných kreseb a z větší části bojové nasazení. Sigmund Tyrlik z Rakouska se pak postaral o bokorysy a výkresy letounů.
Na 80 stranách kvalitního křídového papíru se seznámíte s kompletní historií letounu Phönix, která je doplněna impozantním počtem 124 fotografií, které jsou skvěle reprodukovány a mnohé z nich ještě nebyly doposud publikovány. Pro ilustraci verzí slouží celkem 9 stran výkresů.
Text je rozdělen na několik kapitol. Nejdříve se seznámíte s vlastní historií jednotlivých typů, jejich stručnou historií. Následuje podrobně a velmi kvalitně zpracované bojové nasazení na jednotlivých frontách, včetně mnoha zajímavých informací od italských badatelů. Závěr publikace je již tradičně věnován poválečné službě letounů Phönix v Československu a velmi přehledném vysvětlení systému označování a kamuflování letounů, které je doplněno celkem 31 barevnými bokorysy (část z nich už znáte z Revi č. 41 / 2001 z pera Zd. Macháčka).
Snad jedinou zřetelnou chybou je popis na str. 17, kde je mylně uvedeno, že se jedná o motory Austro-Daimler, přičemž se jedná o motory Hiero. Také český překlad této anglicky psané publikace už není součástí vydání, nicméně čtenář si ho může bez problému stáhnout ze stránek JaPo Publishing (www.japo-publishing.cz) ve fotmátu PDF.
Celkově se podle mého názoru jedná o skutečně skvělou monografii, která si určitě zaslouží své místo v knihovně každého badatele či modeláře zabývajícího se 1. světovou válkou.

Jan Šafařík
publikováno v Revi č. 61, listopad 2005

Žádné komentáře: