pondělí 1. března 2010

Klárka zahájila letošní „cyklistickou“ sezónu

Dneska dopoledne Klárka zahájila, jako první v naší rodině, letošní „cyklistickou“ sezónu. A docela si to užívala.

Hobby Historie

Minulý týden vyšlo první číslo nového časopisu Hobby Historie. Po tragické smrti Václava Janovského, šéfredaktora časopisu Historie a plastikové modelářství, na konci minulého roku došlo k zániku tohoto jinak skvělého časopisu. Naděje, že by došlo ke znovuvydávání je takřka nulová. Tuto zející díru ale pro všechny modeláře a zájemce o historii zaplnila společnost Aeromedia a.s., která začala vydávat nový časopis Hobby Historie. Už na první pohled je jasně vidět, že s bývalým HPM toho má obsahově strašně moc společného. Prozatím ale časopis není k dostání v běžné síti PNS, ale jen ve specializovaných prodejnách. Stejně tak se prozatím jedná o dvouměsíčník. Tak doufejme, že se časopis uchytí a do budoucna bude dostupný i v běžné síti PNS a snad se po čase budeme na další čísla moci těšit po mesíci.
Mě, jako vášnivého zájemce o leteckou historii v prvním čísle, zaujal především článek „Eismeerjäger Walter Smejkal z pera Jiřího Rajlicha.

Z obsahu prvního čísla:
  • "Dvaatřicítka" z Vysočan
Na podzim roku 1923 byl zalétán prototyp průzkumného letounu Aero A.12 . Typ stál na počátku dlouhé vývojové řady letounů Aero, z nichž mnohé vydržely ve službě až do okupace Československa v březnu 1939.
  • Sovětský těžký tank IS-3
Po dlouhá desetiletí představovaly výraznou součást obrněné techniky těžké tanky. Mohutné, těžce pancéřované a silně vyzbrojené stroje měly za úkol podpořit průnik do protivníkovy obrany.
  • Eismeerjäger Walter Smejkal
Málo známou skutečností je, že u německé Luftwaffe bojovali za druhé světové války i někdejší čs. občané německé národnosti, kteří vedle příslušníků slovenských Vzdušných zbraní tvořili nejpočetnější skupinu.
  • Maus v Kubince
Mezi největší a nejtěžší tanky všech dob neodmyslitelně patří Panzerkampfwagen Typ 205 Maus vystavený v tankovém muzeu v Kubince. Článek doplňuje zajímavé, v posledních létech uveřejněné informace.
  • Severské MiGy
Vzájemná hospodářská a politická spolupráce mezi Finskem a Ruskem, smluvně zakotvená v roce 1947, se později projevila i v oblasti vyzbrojování finského vojenského letectva - Ilmavoimat.