středa 18. června 2008

ZOO Dvůr Králové

Původně jsme si přáli strávit víkend v Hořicích na kolech a Klárkou v novém vozíku. Bohužel počasí nám naše plány překazilo. Poněvadž pořád pršelo a o víkendu to mělo pokračovat, rozhodli jsme se s sebou do Hořic ani kola a vozík nebrat a místo toho se pokusit vymyslet nějaký alternativní plán. A tak jsme na páteční odpoledne naplánovali výlet do ZOO ve Dvoře Králové. Klárka je strašně zvědavá holčička, a tak venku kouká po všem a po všech. Tak jsem si říkali, že ty desítky až stovky exotických zvířat by mohlo být to "pravé ořechové" pro ni.
Vzhledem k tomu, že bylo poměrně ošklivo, bylo zataženo a trošku větrno a navíc nebyl víkend, tak bylo v ZOO docela "prázdno". Postupně jsme prošli všechny expozice. Obzvlášť u venkovních expozic se Klárce moc líbilo. Po chvilce jsme ji přendali z kočárku a já si ji vzal pěkně do krosničky na záda, ať je hezky vysoko a má ten správný rozhled. A to se jí opravdu moooc líbilo. U zeber a žiraf tak spokojeně juchala. Došli jsme až k Safari, ale tam jsme se rozhodli nejít, řekli jsme si, že si ho vychutnáme někdy jindy, až bude lepší počasí. Pak jsme vyrazili cestou zpátky. Evka potkala i svou spolužacku z gymplu, která tam byla shodou okolností také na výletě. Nakonec nás čekali "vnitřní" expozice - plazi, ryby, ptáci apod. Když jsme byly s Evkou v ZOO posledně, tak se teprve stavěl pavilon a výběh pro slony. Ten už je dávno v provozu, a tak jsme se šli podívat zblízka na ty obry. K našemu velkému překvapení jsme tam našli i "repliku" mamuta v měřítku 1:1 :-) A musím říct, že je mnohem hezčí než ten v Antroposu v Brně, však je taky mladší.
Ptačí svět se bohužel právě přestavoval, takže jsme prošli aspoň venkovní klecí :-) Pro tentokráte jsme také vynechali výstavu pravěkých zvířat se stálou výstavou obrazů Pravěk očima Zdeňka Buriana. Sklepy plné nočních živočichů (netopýři...) jsme také s Klárkou vynechali.
Po prohlídce pak následovalo občerstvení v místní restauraci a pomalu jsme se pak vydali zpárky do Hořic. Docela nás potěšilo, jak si to Klárka užívala, takže v ZOO ve Dvoře Králové nejsme určitě naposled... Teď už i plánujeme, že během letní dovolené v Českosaském Švýcarsku bychom si mohli odskočit buď do ZOO v Liberci nebo Ústí nad Labem, které jsou od našeho místa ubytování zhruba stejně daleko.