sobota 25. dubna 2020

Kalendárium, 25. duben 1945


Ve středu 25. dubna 1945 se uskutečnil první kontakt mezi sovětskými a západními vojáky v Německu. Zřejmě k prvnímu setkání došlo v 11.30, když se malá hlídka náležející k 69. pěší divizi V. sboru 1. americké armády setkala u vesnice Leckwitz s osamoceným sovětským vojákem na koni. Krátce po poledni se u obce Strehla setkaly dvě předsunuté vojenské hlídky – sovětskou vedl poručík Alexander Gordejev a americkou poručík Albert Kotzebue. Ty samé hlídky se setkaly ještě u vesnice Kreinitz, nedaleko Strehly.

To slavné a mediálně známé setkání se uskutečnilo o několik hodin později na pobořeném mostě v Torgau, kde se objali američtí a sovětští vojáci vedení 2nd Lt. Williamem Robertsonen a por. Alexanderem Silvaškem. Následující den se velitel 69. pěší divize 1. americké armády generálmajor Emil F. Reinhardt v Torgau setkal s generálmajorem Vladimírem Rusakovem z 58. gardové pěší divize 1. ukrajinského frontu na prvním oficiálním ceremoniálu setkání Spojenců a připravili tak půdu pro „podání rukou v Torgau“. To se za účasti tisku konalo v pátek 27. dubna 1945, kdy si rukami potřásli aktéři původního setkání zpřed dvou dnů 2nd Lt. William Robertson a por. Alexandr Silvaško.

Nicméně oficiální fotografie pořízená při této příležitosti se nikdy nestala tak známou, jako původní snímek zachycující setkání Američanů a Rusů na poškozeném mostě v Torgau.

Pětadvacátý duben se dodnes slaví jako „Den Labe“ („Elbe Day“) a je jedním ze symbolů blízkého konce druhé světové války.


Původní a známější fotografie ze setkání 2nd Lt. Williama Robertsona a por. Alexandra Silvaška na pobořeném mostě v Torgau dne 25. dubna 1945.

Druhé setkání 2nd Lt. Williama Robertsona a por. Alexandra Silvaška na oficiálním ceremoniálu z 27. dubna 1945.