čtvrtek 11. června 2009

Советские асы 1941-1945. Победы Сталинских соколов

Ve své poslední recenzi jsem se zmínil, že se mi do rukou dostaly celkem dvě nové knížky ruské provenience. Tou druhou je kniha Sovětskie asy 1941-1945, Pobědy Stalinskych sokolov od Michaila Bykova. Jelikož se však jedná o druhé, přepracované, vydání knížky Asy Vělikoj Otěčestvennoj, zaměřil bych se tedy pouze na podstané změny, oproti prvnímu vydání.

Михаил Быков
Советские асы 1941-1945. Победы Сталинских соколов
Издательства: Яуза, Эксмо, 2008 г.
ISBN 978-5-699-30919-1

Na první pohled je vidět hned několik změn. Za prvé se zvětšil formát, za druhé se zmenšilo písmo :-) a za třetí je celá knížka vytištěna na mnohem kvalitnějším papíře. Fotografie jednotlivých pilotů už nejsou hned u seznamu sestřelů, ale přestěhovaly se do tří samostatných setů rovnoměrně zatřízených v textu.
Tou nejpodstatnější změnou ale prošel samotný text. Zatímco první vydání obsahovalo seznamy sestřelů pouze stíhacích es s deseti a více úředně potvrzenými samostatnými sestřely, nové vydání obsahuje všechna esa s pěti a více samostatnými sestřely.
Na samém konci je pak na dvaadvaceti stránkách tabulka obsahující dalších několik set stíhacích es, kteří měli na svém kontě alespon dva až čtyři jisté samostatné sestřely. Tato tabulka obsahuje jméno a příjmení pilota, počet samostatných sestřelů, počet sestřelů ve spoluúčasti, jednotky, u kterých pilot létal, datum úmrtí a příčinu úmrtí. Mezi těmito piloty však nalezneme i taková esa jako jsou Ivan Dmitrijevič Gajdajenko s 4+23 sestřely, Vitalij Romanovič Semeňkov s 2+24 sestřely, Michail Jefimovič Byčkov s 2+20 sestřely, Michail Jakovlevič Vasiljev s 4+20 sestřely a mnohá další. Jak vidíte, tak tito letci mohli směle konkurovat těm nejúspěšnějším spojeneckým leteckým esům a je jen škoda, že i těmto letcům není v knížce věnováno více místa. Nezbývá než doufat, že se jejich tabulek sestřelů a podrobných informací o nich dočkáme v nějakém z připravovaných dalších dílů daného projektu.
Poslední dvě přílohy knihy pak obsahují seznam leteckých es Korejské války, kteří měli na svém kontě i sestřely v době Velké Vlastenecké války (méně než pět jistých samostatných sestřelů) a seznam pilotů, kteří se stali leteckými esy díky součtu sestřelů z doby Velké vlastenecké války a Korejske války.
Jste-li tedy milovníky různých seznamů, přehledů, tabulek a statistik, bude pro vás tato publikace opravdovou lahůdkou a nezbývá mi než ji všem vřele doporučit.