neděle 9. srpna 2020

Kalendárium, 9. srpen 1952


V sobotu 9. srpna 1952  se Lt. Peter “Hoagy” Carmichael, pilot letecké složky britského Royal Navy - Fleet Air Arm (FAA), jediným britským pilotem vrtulového letounu, který sestřelil MiG-15.

Během bojovém letu, jehož cílem bylo ničit železniční trať mezi Mančonem a Pchjongjangem, ho jeho wingman upozornil na blížící se Migy. Carmichael se svým rojem čtyř strojů Hawher Sea Fury od 802. Naval Air Squadron z HMS Ocean spatřil, jak se na něho řítí dva čtyřčlenné roje MiGů-15. Vzápětí se Lt. Carmichael s jedním z nich málem srazil. Oba zahájili palbu, ale zásah nedostal nikdo.
Souboj mezi Sea Fury a Migy ještě nějakou chvíli pokračovalo, až poté “Hoagy” Carmichael zpozoroval, že se jeden z MiGů odpoutává od Sea Fury, krerý pilotoval F/L Brian “Smoo” Ellis, důstojník RAF, který byl u námořní jednotky na stáži. 

„Letoun pak v doprovodu několika dalších zamířil sníženou rychlostí na sever. Potom další dva MiGy letěly přímo ke mně, ale nic se nedělo, až když jsem pod sebou zpozoroval další, který se zdál letět velmi pomalu. Otočil jsem se proti němu, přiblížil se na tři sta metrů a nepřetržitě pálil. MiG-15 se tvářil, jako by se nechumelilo, jako by jen tak klouzal vzduchem. Na okamžik jsem ho ztratil z dohledu. Otočil jsem se, podíval se přes rameno a uviděl nějaký letoun dopadnout na zem a explodovat. V tu chvíli jsem si myslel, že je co někdo z mých lidí.“

Rychlá kontrola rádiem vedla k ujištění, že jsou všechny čtyři Sea Fury v pořádku a o jeden MiG-l5 méně. Jeho pilot se dopustil chyby, když se pokoušel vést vzdušný boj s pomalejšími, ale vysoce manévrovatelnými letouny Sea Fury. Lt. Peter “Hoagy” Carmichael sestřelil svého soupeře v kabině Hawker Sea Fury FB.Mk 11, WJ232, s číslem 114.

Ve stejném boji si po jednom poškození nepřátelského MiGu nárokovali jeho kolegové Peter S. Davis (Sea Fury FB.Mk 11, WE724/O), Bryan E. Ellis (Sea Fury FB.Mk 11, WJ223) a Carl Haines.