čtvrtek 2. října 2008

Národní knihovna České republiky

V úterý 23. září se mi dostalo opravdu velice milé pocty. Mé stránky věnované letcům mého rodného kraje - Hořicka (Letci Hořicka v zahraničním odboji 1939-1945) a stránky věnované letcům mého nového domova - Tišnovska (Letci Tišnovska v zahraničním odboji 1939-1945), byly označeny Národní knihovnou České republiky v Klementinu "jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví". Následující den k nim zařadili i mé stránky Air Aces, věnované leteckým esům všech válečných konfliktů. Tato zpráva mě samozřejmě strašně moc potěšila a jsem moc rád, že se stránky líbí.
Národní knihovna se zavázala, že obsah mého webu bude několikrát ročně archivován a zůstane uchován i pokud bude v budoucnu činnost stránek z jakéhokoliv důvodu ukončena. Záznam o stránkách se navíc stane součástí katalogu Národní knihovny a bude zařazen do Česke národní bibliografie.


Vazeny pane Safariku,

Vybrali jsme Vami vydavane stranky http://tisnov.safarikovi.org + http://horice.safarikovi.org jako kvalitni zdroj, ktery by mel byt uchovan do budoucna a stat se soucasti ceskeho kulturniho dedictvi.
Chceme Vas poprosit o uzavreni smlouvy <http://www.webarchiv.cz/vydavatele/>, ktera umozni jejich zpristupnovani z archivu prostrednictvim internetu. Alternativne muzete vystavit obsah Vasich stranek pod licenci Creative Commons.
Navod k jejich aplikaci najdete zde . Vice informaci o Creative Commons naleznete zde <http://webarchiv.cz/cc2>. Pokud se rozhodnete pro variantu Creative Commons, zaslete nam prosim strucny email s oznamenim.

Spolupraci s nami ziskate jistotu, ze obsah Vaseho webu bude nekolikrat rocne archivovan a zustane uchovan i pokud bude v budoucnu cinnost stranek ukoncena. Zaznam o strankach se stane soucasti katalogu Narodni knihovny a bude zarazen do Ceske narodni bibliografie.

Narodni knihovna hodnoti jednotlive zdroje dle stanovenych kriterii <http://www.webarchiv.cz/kriteria/>. Pokud chcete navrhnout dalsi zdroje pro archivaci, pouzijte prosim pred jejich uvedenim do smlouvy nas elektronicky formular <http://www.webarchiv.cz/formular-url/>. V pripade, ze navrzene zdroje nebudou odpovidat vyberovym kriteriim, vyhrazuje si Narodni knihovna pravo nezaradit tyto zdroje do vyberovych sklizni.

V pripade jakychkoli nejasnosti, dotazu ci pripominek nas prosim kontaktujte.

S pozdravem
Tomas Sibek

======================================
Tomas Sibek
Oddeleni archivace webu
Narodni knihovna Ceske republiky
Klementinum 190, 110 01 Praha 1

Telefon: +420 221 663 256
E-mail: tomas.sibek@nkp.cz
Web: http://www.webarchiv.cz
======================================