středa 22. července 2009

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Minulý víkend jsme si naplánovali, že vyrazíme s Klárkou do Moravského krasu do jeskyní. Chtěli jsme vyzkoušet, jak se jí bude v úzkých uličkách a ve tmě líbit :-) Počasí nám ale naše plány pořád oddalovalo. Přeci jen v době přívalových dešťů není zrovna nejšťastnější plánovat si výlet do přírody. No a ve dnech tropických veder jsme dali přednost bazénu. Nakonec jsme vyrazili až v neděli.
A výlet se opravdu vydařil. Vybírali jsme si ze tří možností - Sloupsko-šošůvské jeskyně, jeskyně Balcarka a Kateřinská jeskyně. Letos nám totiž končí platnost slevové knížky z Cestovní knihy, a tak jsme chtěli využít volných vstupenek. Nakonec vyhrála prvně jmenované jeskyně.
Vyrazili jsme přes Lipůvku, Černou Horu, Rájec Jestřebí do Sloupu. Bohužel to tam byla samá objížďka, proto jsme se zpátky rozhodli jet přes Blansko.
Sloupsko-šošůvské jeskyně mají nejdelší prohlídkovou trasu v České republice, ale my se rozhodli využít slevu pro kratší okruh. I ten je dlouhý takřka kilometr a trvá celou hodinu.
Klárka nás ale strašně mile překvapila. Moc se jí v jeskyni líbilo. Pořád se mi vykláněla přes rameno z krosničky. Koukala všude kolem a spokojeně pokřikovala. Bylo to samé "to to jéé, to to jéé" :-) Také jsme ji na rovných úsecích vyndali z krosničky a ona si spokojeně ťapkala sama. Když jsme prošli celou první část a měli se oddělit od té skupiny, která měla zaplacenou celou trasu, rozhodli jsme se ukecat průvodce, jestli bysme mohli jít s nima, když se to Klárce tak strašně moc líbí a vůbec se netváří být unavená. Vzhledem k tomu, že díky slevovým kupónům jsme měli vstupenky úplně zadarmo, tak jsme si říkali, že by to mělo být jedno... a také bylo. Průvodce nás vzal s sebou, takže Klárinka si během svého prvního výletu do jeskyně užila rovnou nejdelší okruh v České republice. Šošůvská část jeskyní není tak mohutná jako Sloupská, zato je mnohem víc "zdobená" krápníky. Celý výlet stál opravdu za to, a proto se už těšíme, až s Klárkou vyrazíme i do zbývajících dvou jeskyní, kam máme slevové lístky. Proč toho nevyužít.
Po prohlídce jsme ještě chvilku zůstali před vstupem do jeskyně a tam se občerstvili. Klárka tam spokojeně pobíhala a skamarádila se tam s jednou malou holčičkou, kterou pořád "zvala", ať si k ní přisedne :-)
Pokud se chystáte do krasu, tak si určitě nenechte Sloupsko-šošůvské jeskyně ujít, opravdu stojí za to. Také pro nás bylo docela velkým překvapením, když jsme se dozvěděli, že do Punkevních jeskyní nemáte v sezóně bez předchozího zamluvení v podstatě šanci se dostat. Prý se objednává tak 14 dní dopředu. Že je v Punkevkách narváno jsem věděl, ale že je to tak hodně, to ne. Je pravda, že poslední mé tři návštěvy v této jeskyni byly vždy někdy v květnu před sezónou, takže jsme se tam dostali bez problémů. Prý tam ale mají na každý den zhruba 100 lístků, které prodávají vždy od rána od osmi, další už jsou jen pro předem nahlášené návštěvníky.

Vodo, vodo, studená jsi

Minulý týden lze nejlépe popsat slovy klasika: "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným". Tropická vedra se střídala s přívalovými dešti. Nicméně těch teplých dnů jsme se rozhodli využít ke koupání, ať si Klárka pěkně užije vodu. V úterý jsme se rozhodli vyrazit na koupaliště do Brna. Rozhodovali jsme se mezi Riviérou na břehu řeky Svratky a Dobrákem "v centru" Brna. Nakonec vyhrál Dobrák, snad i proto, že se tam nedávno otevřelo úplně nové hřistě pro děti.
I když se mi to ze začátku moc nezamlouvalo, tak vstupné nakonec vyřešili docela rozumným způsobem. Samotný vstup do areálu stojí 50,- korun. V areálu je malý kruhový bazén s dětským hradem uprostřed. Pokud chcete do dětského hřiště, musíte si připlatit tuším 80,- Kč a pokud chcete do velkého bazénu tak 50,- Kč, pokud chcete jít jak na hřiště tak do bazénu, tak si lze koupit kombinovanou vstupenku za 100,-. Ano není to nejmíň, ale 150,- za celý den je v podstatě normální cena.
Zklamáním pro mě byla teplota vody. A protože já mám na teplotu vody velké nároky, tak nakonec do velkého bazénu šla jen Evka a vzala tam i Klárku. Ale voda tam byla opravdu hodně studená, takže Klárce se tam také moc nelíbilo. Asi je, co se týká vody, po mně :-)
Samotné koupaliště je děleno na tři bazény. První je v podstatě dětské brouzdaliště s obrovským nafukovacím hradem uprostřed. Druhý bazén je rozdělen na hřiště pro vodní míčové sporty a poslední největší bazén je klasický plavecký. Škoda jen, že byl demontován tobogán, který tam kdysi býval.
Rozložili jsme se pod jeden velký strom, ať je Klárka chráněna od přímého slunce. Až na malý pokus Evky vzít Klárku do většího bazénu, si Klárka hrála v malém kruhovém brouzdališti. Potkali jsme tam i naši cvičitelku z dětského plavání z Filie.
Také jsme si šli s Klárkou zahrát na to nové dětské hřiště. Je tam několik nafukovacích atrakcí, pět trampolín, a napříč velký lanový prolízací hrad. Také si tam člověk může zaskákat na závěsných lanech.
Příjemné i bylo, že nejmenší děti mají vstup zdarma a rodiče jako doprovod nic neplatí.
Ve středu a v pátek jsme se pak rozhodli vyrazit na koupaliště doma v Tišnově. Zde jsem věděl, že je tam hodně studená voda, tak jsem měl obavy co na to Klárka. Z hygienických důvodů se dětské brouzdaliště každý den napouští znova, a tak je tam také voda docela studená a Klárce se to moc nelíbilo. Pokaždé, když jsme ji namočili, tak se začala sápat ven z bazénku. Ve velkém bazénu se jí také vůbec nelíbilo. Zato já jsem překonal sám sebe a dokonce dvakrát jsem okusil ledovou vodu velkého bazénu.
V pátek jsme pak zvolili jinou taktiku, ráno jsme zašli do hraček, že Klárce koupíme dětský plovací kruh, co má v sobě takovou tu sedačku, aby dítě nepropadlo. Při té příležitosti jsme jí ale nakonec koupili i mlýnek a lehátko s Krtečkem.
V pátek to už ale bylo jiné. Sice se Klárce ze začátku moc nechtělo do vody a kdyz už tam byla, tak se často celá třásla. Ale jakmile si začala hrát, tak na studenou vodu najednou nějak zapomněla. Obzvláště se jí líbilo, když jsem ji vozil na lehátku s Krtečkem. Navíc se tam objevila další dvě stejná lehátka a Klárka tak získala dvě nové kamarádky - Terezku a Denisku. Obě holčičky byly starší, a tak se o Klárku i pěkně staraly. Jeden chlapeček jí také půjčil nafukovací žirafu, či co to vlastně bylo za zvíře, a Klárce se to moc líbilo. Krom toho tam měla i sestřenku Beátku, se kterou si také hrála.
Voda ve velkém bazénu byla sice pořád studená, ale přeci jen o něco teplejší než ve středu, a tak jsem se dokonce čtyřikrát přemohl do vody vlézt :-) Což považuju za obzvlášť dobrý výkon, vzhledem k tomu, jak bytostně nesnáším studenou vodu. Nakonec ale musím konstatovat, že voda v tišnovském bazénu byla o něco teplejší než na Dobráku.
Doufejme že nám letošní léto připraví ještě několik teplých dní a budeme moci s Klárkou zase vyrazit za vodou. Uvidíme, jak to bude s koupáním v Jižních Čechách, kam tento víkend vyrážíme na dovolenou.