sobota 13. března 2010

Efektivní rodičovství krok za krokem

"Tys jí dala víc než mě. Ten svetr si nevezmu. Dal jsi mi růžový hrnek, chci modrý. Dneska nikam nepůjdu. Mamíííí, on mi to pořád bere." Připadají vám takové situace povědomé a v duchu slyšíte sami sebe říkat: "Nemluv a jez. Vezmeš si, co jsem ti nachystala. Přestaň si pořád stěžovat. Chováš se jako mimino. Musíš mu něco půjčit." a další podobné věty a fráze? Chtěli byste mít s vašimi dětmi jiný vztah?

My jsme chtěli, chtěli jsme se naučit naslouchat Klárce, porozumět jejím potřebám, naučit se s ní jednat jako rovný s rovným, naučit ji zodpovědnosti a samostatnosti. Chtěli jsme se mít rádi, ať se děje co se děje.

Proto, když jsme se dozvěděli o Kurzu efektivního rodičovství pořádaném v MC Studánka v Tišnově, přihlásili jsme se tam. A udělali jsme dobře, že jsme tam šli oba. Nejenže jsme si pak doma nemuseli navzájem sdělovat, o čem která lekce byla, ale hlavně jsme partnera nemuseli přesvědčovat k zavádění té které metody do praxe, což je obrovská výhoda. Ale chodit v páru určitě nemusíte. Pokaždé jsme se dobře pobavili, odreagovali a při sdělování společných zážitků s dětmi i dozvěděli, jak to funguje jinde a třeba se z toho i poučili.

Člověk není tvor neomylný, a tak i po absolvování kurzu sama sebe přistihnu, že se chovám tak, jak bych neměla, že jsem nereagovala adekvátně situaci, že jsem vypěnila, i když to šlo řešit jinak, ale důležité je, že si to člověk uvědomí a snaží se změnit. Postupem času se mi snad prezentované metody a techniky dostanou hlouběji do krve, aniž bych o tom musela moc přemýšlet. Ale co je důležité, ono to vážně funguje. Ano, reakce dítěte může být pomalejší, vždyť také ono se musí přizpůsobit novému přístupu, ale výsledek stojí za to.

Kurz nám skončil tento pátek a všem nám to bylo líto. Sešla se nás dobrá parta lidí, našli jsme si k sobě cestu, byli jsme otevření a to vše přispělo k výborné atmosféře. Těšili jsme se na další lekci, na nové téma a hlavně na úvodní debatu, kde jsme si sdělovali zážitky z předchozího týdne a (ne)úspěchy při zavádění nových metod do praxe. Kurz vede Iveta Kosová, má celkem devět lekcí po 2,5 hodinách a děti můžete vzít s sebou, v herně vedle je zajištěno hlídání.

Takže, abych to shrnula, kurz nám dal moc a otevřel nám nový pohled na rodinný život. Je jasné, že kurz samotný je jen základem, že je dobré přečíst ještě několik knih, aby člověk získal ucelenější obrázek. Pokud se uskuteční pokračovací kurz, tak se tam určitě zase přihlásíme.

Nový běh začíná 19.3. opět ve Studánce. Prý je tam ještě volno, tak neváhejte. V Brně v Bystrci už nový běh začal, ale pokud Ivetu kontaktujete, jistě vám řekne víc (ikosova[at]volny.cz , tel. 777311551).

A na závěr ještě jedno motto z úvodní hodiny:

Jestliže se soustředíme na to, co můžeme učinit my sami, namísto snahy změnit toho druhého, dá to těm druhým prostor na přemýšlení, co oni sami mohou udělat pro zlepšení situace.