středa 15. června 2022

Kalendárium, 15. červen 1945


V pátek 15. června 1945 poprvé vzlétl letoun North American P-82/F-82 Twin Mustang. Jednalo se o americký eskortní a noční stíhací letoun. Byl to poslední pístový stíhací letoun, jehož výrobu americké letectvo objednalo. Konstrukce vycházela z osvědčeného typu North American P-51 Mustang. P-82 byl původně vyvíjen jako dálkový stíhací letoun, ale později vznikla také jeho noční stíhací verze. Radiolokátorem vybavené F-82F/G ve službě nahradily druhoválečné těžké noční stíhací letouny Northrop P-61 Black Widow. Během korejské války byly z Japonska startující F-82 mezi prvními letouny USAF, které zasáhly do bojů. První tři spojenecké sestřely v korejské válce byly dosaženy právě letouny F-82 Twin Mustang.

Na počátku korejské války v červnu 1950 americké síly evakuovaly americké civilisty, včetně žen a dětí, z Jižní Koreje. Celkem 682 lidí bylo odvezeno 26. června na palubě norské lodi Reinholte, která je převezla z Inčchonu do japonského přístavu Sasebo. Ostatní měly odvézt dopravní letouny Douglas C-54 Skymaster. Protože se americké velení obávalo, že by se dopravní letouny pokusilo sestřelit Severokorejské letectvo, požádalo o jeho stíhací doprovod.

Proudové letouny Lockheed F-80 Shooting Star byly k dispozici, ale měly příliš malý dolet na to, aby mohly letoun chránit celou dobu a pístové F-51 Mustang nebyly k dispozici. Na základnách v Japonsku a na Okinawě ale byly k dispozici tři squadrony pro operace za každého počasí (F(AW)S) se stroji F-82G. Byly to 4th F(AW)S, 339th F(AW)S a 68th F(AW)S na letištích Mizawa, Jokota a Itazuke. Pro ochranu evakuace vzlétlo 27 F-82G.

Když zrána tři letky F-82G dorazily na letiště Kimpo, spatřily přibližující se skupinu pěti severokorejských stíhacích letounů typů Jak-9, Jak-11 a La-7 mířících k letišti. Jeden z Jaků-9 zasáhl ocasní plochy F-82G, 46-357, Lt. Charlese B. Morana (RO: Fred S. Larkins). Naopak Lt. William G. "Skeeter" Hudson (RO: Carl S. Fraser ) v letounu F-82G, 46-357, zasáhl jeden Jak-11 (ve skutečnosti Jak-9P), který začal hořet a jeho pilot z něj vyskočil. Přistál na letištní ploše, kde se jej pokusili zajmout jihokorejští vojáci, ale byl zabit v přestřelce. O chvíli později Lt. Moran přímo nad letištěm sestřelil jednu La-7 (ve skutečnosti Jak-9P), zatímco Maj. James W. Little (RO: ...) v letounu F-82G, 46-401, sestřelil další La-7 (ve skutečnosti Jak-9P) o několik mil dále. Další dva F-82G (Walter C. Hayhurst / Clifford I. Mills a David H. Trexler / Victor Helfenbein) si pak připsaly po jednom pravděpodobném sestřelu letounu Jak-9P. Dopravní letoun letiště opustil bez poškození a F-82G z 68. a 339. F(AW)S sestřelily tři z pěti útočníků. Pilot Lt. William G. "Skeeter" Hudson a jeho radarový operátor Lt. Carl Fraiser tak dosáhli pravděpodobně prvního amerického vzdušného vítězství korejské války.

Twin Mustangy v Koreji bojově operovaly celý rok 1951 a během dalšího roku je v jejich úkolech vystřídaly nové proudové letouny Lockheed F-94 Starfire.















Prameny:
[1] Набока, Виталий Петрович: Натовские ястребы в прицеле салинских соколов, Советские летчики на защите неба Китая и Кореи (1950-1951), Издательство Совеская Кубань, Краснодар 1999
[2] Olynyk, Frank J.: United States Credits for the Destruction of Enemy Aircraft in Air-to-Air Combat Post World War Two, Victory List No.10, self published, Aurora, Ohio, January 1999.
[2] https://cs.wikipedia.org/wiki/North_American_P-82_Twin_Mustang
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/North_American_F-82_Twin_Mustang

Kalendárium, 15. červen 1953


Přátelská palba, v angličtině Friendly Fire, je výraz pro vojenský útok, který je veden na spřátelené jednotky, původně zamýšlený jako útok na nepřítele. Nejčastěji k němu dochází kvůli mylné identifikaci cíle jako nepřátelského, nebo kvůli poruše či nepřesnosti zbraní. Některé prameny uvádějí, že například během války ve Vietnamu v důsledku přátelské palby zemřelo dokonce 18 % z celkového počtu 58 220 mrtvých vojáků Armády Spojených států. Tyto incidenty se nevyhnuly ani pilotům stíhacích letounů v mnoha poválečných konfliktech.

V zaměřovači Sabre

Zřejmě nejznámějším, respektive nejpopulárnějším případem přátelské palby během korejské války se stal incident, při kterém Maj James Jabara sestřelil vlastní letoun F-86 Sabre. James Jabara byl jednou z největších osobností amerického letectva. Absolvoval dva turnusy ve druhé světové válce, dva v korejské válce a stal se tam rovněž prvním americkým proudovým esem. Byl nejen vynikajícím stíhačem, ale i respektovaným velitelem. Kromě šestnácti a půl sestřelených letounů nepřítele zničil i pět a půl letounů na zemi. 

James Jabara měl na kontě už jedenáct sestřelů a podle svědectví některých jeho spolubojovníků začínal být „posedlý MiGy“. To bylo patrně jednou z příčin incidentu, který se udál v pondělí 15. června 1953. Ten den se na zakázaný výlet za řeku Jalu vydala čtveřice Sabrů z 334. FIW a jedním z jejich pilotů byl i 1/Lt Richard W. Frailey, pro nějž to byla šedesátá pátá mise. Ten často létal jako Jabarův wingman, tentokrát ale letěl ve dvojici s jiným pilotem. Při návratu z čínského týlu ale Frailey a jeho malá skupina narazila na další Sabry své jednotky, které právě hlídkovaly podél Jalu. Jeden z nich pilotoval právě Jabara. Ten stíhačky přilétající z Číny považoval za nepřátelské a ihned se vrhl do útoku. Jak ukázaly snímky z fotokulometu, zahájil Jabara střelbu ze vzdálenosti 3000 stop a vypálil devět dávek, přičemž poslední tři zasáhly F-86 do levého křídla, kabiny a motoru. Několik střel ráže 12,7 milimetrů prolétlo mezi rukou a hrudníkem 1/Lt Fraileye a roztříštilo jeho přístroje na palubní desce. Jen s největším úsilím se mu podařilo dostat zmrzačený stroj pod kontrolu a zamířil nad Žluté moře. V tu dobu si už Jabara uvědomil svou chybu a začal na svého kamaráda volat, ať se katapultuje. Frailey nakonec poslechl a vystřelil se. Padák se mu otevřel jen pár okamžiků před dopadem na hladinu. Poté, co se vymotal z padákových šňůr, zjistil že má navíc prostřelený záchranný člun. Štěstí mu ale nakonec přálo, a přesto, že byl v dosahu severokorejského pobřežního dělostřelectva, byl brzy vyloven záchranným Grummanem Albatross. Případ byl nakonec na dlouhou dobu utajen, aby u veřejnosti neutrpěla Jabarova pověst válečného hrdiny.


Prameny:
[1] Šafařík, Jan: Friendly Fire, V zaměřovači vlastní letoun, in Centurion, Sběratelská edice, č. IV, 2019.