úterý 1. ledna 2008

Nový rok 2008

Tak takto nás dneska přivítal nový rok 2008

Асы Великой Отечественной. Самые результативные летчики 1941-1945 гг.

Kvalitu vánoc jsem dost často také měřil podle toho, jaké pěkné knížky se v předvánoční čas objeví na pultech našich knihkupců. Musím říct, že letošní rok mě více než zklamal. V podstatě letos nevyšla žádná pořádná knížka. Jediná novinka předvánočního období - kniha "Jednotky stíhacích letadel japonské armády a jejich esa 1931 - 1945" nestojí ani za ten papír, na kterém je vytištěna, viz má předešlá recenze.
Nakonec mi vánoční náladu zlepšil kamarád Pavel Vančata, který mi pod stromeček nadělil opravdovou lahůdku z Ruska, knihu "Asy Vělikoj Otěčestvennoj" - Асы Великой Отечественной. Самые результативные летчики 1941-1945 гг. Jedná se o takovou ruskou obdobu knih Aces High či Stars and Bars.

Асы Великой Отечественной.
Самые результативные летчики 1941-1945 гг.
Издательства: Яуза, Эксмо, 2007 г.
Твердый переплет, 736 стр.
ISBN 978-5-699-20526-4
Тираж: 4000 экз.
Формат: 60x90/16

Konečně se v Rusku našli autoři, kteří začali s podrobným studiem ruských archivů a nevycházejí z pouhých vzpomínek přímých účastníků. Kniha je nabitá informacemi. Autorský kolektiv kolem Michaila Bykova strávil několik let v archivech ЦАМО РФ. Kniha obsahuje biografická data a seznamy sestřelů sovětských pilotů, kteří v době Velké vlastenecké války získali alespoň deset jistých sestřelů. Mnohá doposud uváděná jména tam však vůbec nenajdete a u mnohých sovětských es najdeme velmi zajímavé cifry. Tak například Ivanu Jevgrafoviči Fjodorovovi, kterému bylo doposud připisováno až 49+47 sestřelů, potvrzují ruské archivy pouze 16+7 vítězství. Lev Lvovič Šestakov má v archivech zaevidováno 16+3 sestřelů, plus 2+1 ve Španělské občanské válce, narozdíl od doposud připisovaných
23+42 sestřelů. Na druhou stranu Grigoriji Andrejevičovi Rečkalovovi připisují ne 56+6 sestřelů, ale 61+4, neboť se jim podařilo dohledat další tři dosud nezapočítané sestřely z roku 1941.
Tabulky navíc obsahují pouze sestřely získané během Velké vlastenecké války, tedy v období od 22. června 1941 do 9. května 1945. Všechny ostatní konflikty - Válka v Číně, Nomonhanský incitent (boje na řece Chalchin-Gol), Španělská občanská válka, Zimní válka, Rusko-polská válka v roce 1939 !!! a Rusko-japonská válka v roce 1945 !!! - se doufejme objeví v některém z dalších připravovaných dílů.
Nezbývá než popřát ruským historikům hodně zdaru v jejich práci a těšit se na další knížky.

Šípková Růženka podruhé

Tak, poslední dobou nám Klárka dělá opravdu radost. Když jsme před nedávnem psali, jak nám spala devět a půl hodiny, tak jsme si říkali, to bude nějaká výjimka. Ale poslední dobou je to naštěstí spíš tradice. Dá se říct, že poslední dobou je její průměrná délka nočního spánku tak kolem osmi - osmi a půl hodiny. Což je super :-) Sice to ranní uspávání je pro mě pořád stejně únavné a rozhodně nepatří mezi mé oblíbené sporty, ale pořád lepší uspávat jednou za noc, než se budit co půl hodiny. Teď jen, abychom to nezakřikli. Uvidíme, jak se to změní, až začnou Klárce růst zoubky, což, podle toho jak si poslední dobou žužlá ručičku a začíná slintat, bude už asi brzo. No a co se týká odkopávání, tak to je nyní její docela častá noční zábava, jak ukazuje přiložené foto.

Osadníci z Katanu: Atlantis

Tak, a vánoce jsou zase za námi. Ten nejkrásnější dárek jsme si už s Evkou nadělili 4. října 2007, přesto se pod stromečkem našlo ještě něco navíc :-) Naší poměrně oblíbenou společenskou hrou jsou Osadníci z Katanu, a tak, když jsem na pultech hračkářství objevil rozšíření pro tuto hru - Osadníci z Katanu: Atlantis, řekl jsem Ježíškovi a ten nám udělal radost. Tato sada je samostatně nehratelná - potřebujete základní sadu a obsahuje 10 nových variant hry: ATLANTIS, UDÁLOSTI KATANU, V DŽUNGLI, SOPKA NA KATANU, SPECIALISTÉ, MĚSTSKÉ HRADBY, HRADY NA KATANU, VELKÁ ŘEKA, PŘÍSTAVNÍ MISTR a MAGICKÁ 7. Takže teď ještě pěkně nastudovat pravidla sehnat další hráče a můžeme se pustit do hraní...