sobota 1. ledna 2011

Pour Féliciter 2011

Veselé vánoce a šťastný nový rok přejí Emma, Klárka, Eva a Jan Šafaříkovi



Středověké uličky

Tak máme svou první vlastní kešku. Celá je dílem Evky, od nápadu až po samotnou realizaci. Já jsem jen přicmrndával při samotném publikování. Jmenuje se Středověké uličky.

Středověké uličky

Tato cache nas zavede do jihozapadni casti mesta, kde od nepameti sidlili drobni remeslnici.
Na rozdil od obyvatel pravovarecnych domu a selskych gruntu vlastnili tito remeslnici jen nevelke domky, ve kterych se nachazely male dilny. Mezi nimi vedly uzke ulicky, ktere slouzily jako odvodnovaci kanaly pro destovou vodu a do nichz byly casto odvadeny take vsechny splasky souvisejici s vyrobou. Z techto povrchovych kanalu a komunikaci stredoveke zastavby mesta se do nasich casu dochovaly tri tajemne ulicky. Sva pojmenovani ziskaly podle remeslniku, kteri v nich sidlili. Zasluhou milovniku tisnovske historie byly ulicky vydlazdeny a opatreny lampami.

Stage 1 - Kozeluzska ulicka


Kozeluzska ulicka byla 11. 11. 2006 zapsana do knihy ceskych rekordu jako nejuzsi ulice v nasi republice. Je 49 metru dlouha a ve svem nejuzsim miste meri 77,5 centimetru. Ulicka byla pojmenovana podle cechu kozeluhu, kteri v jeji blizkosti provozovali svoji zivnost.
Kozeluhove se venovali zpracovani kuzi, prevazne hovezich a konskych, coz byval v minulosti velmi dobry artikl. Ke zpracovani pouzivali moc z blizkych hostincu. Kozeluzske remeslo zpracovavalo stazene surove kuze a promenovalo je v usne tzv. cinenim. Zpusob cineni (vydelavani kuze) dale delil toto remeslo na kozeluzstvi, jircharstvi, zamisnictvi a pergamenictvi cili belpucharstvi.

Stage 2 - Jircharska ulicka



Tato ulicka je, na rozdil od Kozeluzske, lomena, se zdmi z tisnovskeho kamene, z nichz jednu tvori stara zed barokniho domu Na Pekle. Jircharska je dlouha 54 m a ve svem nejuzsim miste meri jenom 105 cm.

Jirchari se zahy oddelili od kozeluhu a jejich samostatne remeslo bylo take uvedeno v seznamu oficialnich remesel z roku 1749. Jircharstvi (kamencove cineni) je vycinovani holiny hlinitymi solemi. Timto zpusobem se nejcasteji zpracovavaji kozinky a skopovice a vznikla jircha se pouziva zejmena jako rukavickarska usen. Jircharske usne jsou ciste bile, mekke, tazne, na svetle stale, maji jemny lic, jsou vsak malo odolne proti vode. Na pricnem rezu jsou bile.


Stage 3 - Sevcovska ulicka



Treti zajimava stredoveka ulicka jiz neni oznacena, ale ve stredoveku se ji rikalo Sevcovska podle tisnovskych sevcu, kteri zde provozovali svoji zivnost.


Evka kešku publikovala 26. prosince a pak se čekalo na její zveřejnění. Za tři dny se ozval reviewer s nějakýma připomínkama, tak je Evka hned provedla a 29. prosince v 21:58 byla publikována. Co však následovalo potom, tak to nás opravdu zaskočilo a dost příjemně. Už ve 22:45 jsem na mobil dostal děkovnou sms od Liborka, alias Vulpa, který si se svým týmem na naší kešce připsal další FTF. Jak jsem včera zjistil prohlídkou kešky, tak první zápis logbooku je z 22:33, tedy pouhých 35 minut po publikování. Ještě se sluší dodat, že Liborkův tým „Geopivko“ pochází z Brna :-)
Také první logy nás moc potěšily neboť byly opravdu hodně pozitivní. Přikládám pár z nich:

December 29, 2010 by Donachiel (602 found)

Psala se streda a s ní pravidelné Geopivko sedelo na svých židlích a vymýšlelo kam dál, príjemná a hrejivá atmosféra hospudky, jídlo i pití... když v tom na stole se ozvaly telefony, podezrelé, rozhodnutí bylo dílem okamžiku. Zaplaceno máme, letíme, ale je to 20 km , nevadí, letíme.. auta.. ha, zrovna prijel Strejdaklobouk s Anickou, nu což, "ani nevypínej motor" kricelo se zdálky, do auta se nasadil Vulpo, TeamKogi, a moje malickost.. zajímavé bylo jak nám prišlo pri té kouzelné jízde najednou prišlo že každý letí na letí na FTF.. nene, on zahnul.. ježiši zmiz .. Kurim.. kruhác.. brzdi, ne ja to beru rovne.. aaaa strašne se vlecou.. nic, vezmi ten ostruvek zleva .. a vzal.. no to vám byla rallye vložka.. riskantní a nezodpovedné, ale když jde o to první místo...tichá mrazivá noc kolem nás... zbytek bandy se nekde za námi stratil a ani se nedivím, ona ta Fabie plne naložená lidmi o magickém motoru 1,2 H.... to pojede, delala co mohla a tak i pred námi myšlený lovec v C5 se nestacil divit jak mu šlapem na paty, ale když v Tišnove nezatocil a mazal rovne.. oddych.. dojezd na úvodní souradnice byl už jen dílem okamžiku a sedící v blízké hospudce se asi nestacili divit, když vypuklo srocování davu. Na míste samotném již operoval JacG, címž ho velmi zdravíme, pak již neverícný pohled na šírku ulicek, kochání v treskutém mrazu.. nález byl dílem okamžiku a jen zatajený dech.. nene, jsme první super.. ale provedení samotné finálky je perfektní.. je videt žetady si owner vyhrál. Díky za kouzelnou multinku. nádherné ulicky..a hlavne za luxusní zábavu..


December 29, 2010 by JacG (1301 found)

22:33 coFTF. Dnes to byla mimorádne príhodná konstelace pro FTF lov - notifikace jsem si všimnul prakticky ihned, keška 2 km od HC, vecer volno ... no co si víc prát. No a když jsem na míste zjistil, že zde neoperuje žádný místní kacer bylo jasné, že FTF me nemine. V klidu a pohodicce jsem si tedy obešel všechny dve stage, usedl jsem do auta a pustil jsem se do pocítání pátých mocnin. A vtom události nabyly spád hodný akcního filmu. Nejprve s kvílením brzd vedle me zastavilo jedno auto, hned vzápetí za ním další a ven zacala skákat celé brnenské prepadové geokomando . Docela verím že jízda, kterou popisuje Donachiel probíhala tak jak ríká. Cesta Bohunice - Tišnov mi obvykle trvá tak 25 minut. Já vyrazil okamžite po notifikaci a sbíráním indícií jsem se mohl zdržet tak patnáct minut které meli ostatní na cestu Brno-Tišnov. Dost dobré. No nic, bylo jasné, že prad takovou presilou nejaké privátní FTF neubráním, tedy jsem souradnice dobrovolne vydal a finálku jsme pak odlovili všichni spolecne. Po návratu k zaparkovaným autum už pískaly další gumy a ven se hrnula další particka ... a pak ješte jedna. Dohromady se nás na této tišnovské novince mohlo sejít tak patnáct . To nebývá zcela obvyklé snad ani u tradicek v centru Brna. Je videt, že už dlouho nic moc nového nepíplo a brnenské kacerstvo trpí težkými abstinencními príznaky.

Nu, po spolecné akci jsem se ke kolegum ješte na chvilku pripojil k dalšímu nocnímu lovu a jedna "pulhodinová" keška se mi tak docela protáhla, ale urcite to stálo za to. Zdravím tedy všechny kolegy, se kterými jsem se tento vecer potkal, ani se je nebudu pokoušet vyjmenovat, abych na nekoho nezapomnel a neurazil . No, však to byly stejne samé známé firmy.


December 29, 2010 by fotrik (3009 found)

FTF #270 s velkou bandou

Ahoj safarici, Sinuhet na to zapomnel tak vas za nej i jeho jmenem vitam mezi kacery zakladateli! Sice jsem nejake to silene honeni za FTF povesil na hrebik, ale kdyz jsem videl ty zoufale pohledy osadky meho vozu, zatimco jiny vuz se uz daval do pohybu, slitoval jsem se a pozmenil vecerni plany. Hezke krivolake a uzke ulicky, az jsem se bal, ze tam nekde uviznu. Perfektni listing i schovka, kez by vsechny prvotiny byly takove! Diky za prima skrys!


December 29, 2010 by Cavalier Team (1173 found)

22:34 **** FTF ****

Co jeste dodat - vzdyt vse uz bylo receno ... :-))

Snad jen pro "JacG" - to nebylo prepadove komando, to jsi se jen poprve potkal s tymem "Geopivko" ... :-))

Mistni ulicky jsem pred velmi kratkou dobou prochazel a dukladne studoval, kdyz jsem "neco" chystal. A rikal jsem si, ze si zaslouzi krabku. A jsem docela rad, ze me nekdo predbehl - nevim, jestli bych dal dohramady tak prima listing ... :-))

Diky ownerum za peknou multinku a vsem zucastnenym za zabavu pri dalsi pravidelne stredecni davce adrenalinu ... :-)