sobota 30. května 2009

Гроза "Сейбров". Лучший ас Корейской войны

Je to už skoro měsíc, co se mi do rukou dostaly další dvě skvělé knížky z ruské provenience. Jednou z nich je kniha Groza "Sejbrov", Lučšij as Korejskoj vojny o Nikolaji Vasiljeviči Sutjaginovi, nejúspěšnějším sovětském leteckém esu Korejské války a v podstatě nejúspěšnějším poválečném stíhači vůbec, jenž měl na svém kontě celkem dvaadvacet jistých sestřelů.

Игорь Сейдов, Юрий Сутягин
Гроза "Сейбров". Лучший ас Корейской войны
Издательства: Яуза, Эксмо, 2006 г.
ISBN 5-699-16166-Х

Už jsem ani moc nedoufal, že se mi ji podaří sehnat. Přeci jen vyšla už v roce 2006. Ale na některých ruských internetových serverech ji ještě nabízejí. A kamarád Pavel Vančata mě přesvědčil, že zázraky se ještě dějí, takže se mu ji pro mě podařilo sehnat, za což má můj nekonečný dík.
Autorskou dvojicí je Jurij Sutjagin, syn Nikolaje Sutjagina a Igor Sejdov, uznávaný ruský historik, specializující se na období Korejské války, jenž má na svém kontě už řadu publikací a skvělých článků na danou problematiku.
Velkým kladem této skvěle napsané knížky je to, že se nejedná o syrový životopis, ale v podstatě na životopise Nikolaje Sutjagina se tu seznámíte s historií hned několika leteckých pluků, ve kterých Nikolaj Sutjagin sloužil. Popis jeho služby na Dálném východě a boje proti Japonsku na samém konci války je skutečně zajímavý a dosud na toto téma nebylo skoro nic kloudného napsáno. Hlavní těžiště celé knihy je ale popis jeho účasti v Korejské válce, potažmo účast celého 17. IAP, ve kterém sloužil. Čtenář zde nalezne podrobné popisy jednotlivých soubojů, u mnohých i s kopiemi nákresů jednotlivých soubojů. Nechybí ani přepisy bojových hlášení k některým sestřelům, či přepisy "nagradnych listů" k vyznamenáním, které Sutjagin buď obdržel nebo k jejichž získání byl navržen. Jednotlivé sestřely jsou konfrontovány s informacemi z amerických zdrojů a často jsou dohledáni jednotliví protivníci.
Autorská dvojice se však věnovala i dalším zajímavým tématům spojených s Korejskou válkou, takže zde naleznete i kapitoly věnované výzbroji jednotlivých stran, popis taktiky vzdušných soubojů obou stran, fungování PVO Sovětského letectva a mnoho dalších zajímavých témat.
Na samém závěru knížky pak čtenář nalezne obsáhlý seznam poznámek a příloh: Historie 5. a 17. IAP, 303. IAD, seznam leteckých es s pěti a více sestřely. Snad jen poznámka, že zatímco oficiální seznamy hovoří o dvaapadesáti esech, zde jich najdete čtyřiapadesát. Zajímavý je i seznam Hrdinů Sovětského svazu, účastnících se Korejské války a nechybí ani seznam amerických leteckých es Korejské války.
Takže pokud jste ruského jazyka znalí a zajímá vás daná problematika, tak vám tuto knížku mohu jen vřele doporučit. Je to konečně ucelený pohled na danou válku z pohledu "druhé strany", opírající se navíc konečně o informace z archivů, pečlivě porovnávaných s informacemi z americké strany.