úterý 9. března 2010

Průměrná mzda, aneb údaj s nulovou vypovídací hodnotou

Dnes, 9. března 2010, zveřejnil Český statistický úřad informace o výši půměrné mzdy za 4. čtvrtletí roku 2009 a ty okamžitě převzala většina médií. Z nich se můžeme dozvědět, že průměrná mzda se zvýšila oproti stejnému období předešlého roku o 5,2% (1368,-) na 25752,-Kč. Většina našeho národa se asi nad touto cifrou pousměje a řekne si, že je to nesmyl, vždyť většina lidí takový plat nemá a v tom paradoxně mají pravdu, skutečně nemá. Průměrná mzda se totiž počítá jako aritmetický průměr, jehož vypovídací hodnota je podle mě naprosto nulová a zavádějící.
Co je to vlastně ta průměrná mzda? Plat, který bere nejpočetnější skupina populace? Ne! Plat, který bere „většina“? Ne! Plat, který berou všichni? Ne! Plat prostředního v řadě? Ne! Ne a ne! Dokonce se může stát, že tento plat teoreticky nebere vůbec nikdo. Tak k čemu je takový údaj? Doufám, že odpovědět si dokáže každý.
Přitom získat údaj o mzdě, který by mi řekl více, je tak snadné, stačilo by se podívat třeba na tzv. medián, lidským způsobem řečeno: „zjistit mzdu prostředního v řadě“. Tedy seřadit platy podle výšky a vzít prostřední hodnotu. Sice tento údaj také není příliš reálný, ale je to aspoň plat „konkrétního prostředního člověka“. Vysoké platy několika manažerů můžete zvyšovat podle libosti, ale s mediánem to ani nehne. I z tohoto důvodu se jedná o věrohodnější údaj, než je průměr.
Pokud bysme ale chtěli skutečně vědět, jak je na tom „většina“ naší populace, bylo by mnohem lepší se podívat třeba na modus, opět lidským způsobem řečeno: „jaká je nejčastější mzda“.
Proč nám tedy právě tyto hodnoty český statistický úřad neřekne? To je jednoduché, z pěkně vypadající cifry 25752,- bysme nejspíš spadli na cifru kolem 18000,- až 18500,-. Tím bychom ale vzali našim politikům z ruky „zlaté pozlátko“ aritmetického průměru, na kterém nám mohou ukazovat, jak skvěle se za jejich vládnutí máme. Stačí si šikovně v poslanecké sněmovně zvýšit platy a odměny a hned jsme na tom „všichni“ lépe v podobě průměrné mzdy.
Je smutné, že většina tohoto národa ani neví, co to medián, modus nebo kvantil je, mnozí by ta slova považovali i za něco sprostého. Člověk i pomalu začíná chápat současný vývoj ve společnosti, kdy se matematika, ale i ostatní přírodní vědy vytlačují z běžného života, jako něco zbytečného a nepotřebného, vždyť všechno za nás spočítají počítače, tak je matematika jako taková úplně k ničemu. Spíš ale hrozí, že kdyby člověk tu matematiku opravdu uměl, tak by byl vzdělaný, dokázal by logicky uvažovat, samostatně myslet, ale to je asi to poslední, co by naši politici od nás očekávali. Takový člověk by si mohl na mnohé věci odpovědět sám, udělat si vlastní názor, rozhodnout, co je správné a co není, mohl by klást nepříjemné otázky... a to je nebezpečné... tomu se musí zabránit.