středa 20. listopadu 2013

Konečná zastávka: Slovensko!

Název: Konečná zastávka: Slovensko!
Autoři: Peter Kaššák a marián Hrodegh
Vydavatel: Klub Priateľov Vojenském Historie Slovenska
ISBN: 978-80-969566-9-2
Cena:


Kniha s názvem „Konečná zastávka: Slovensko!“ mající podtitul „Letecké aktivity a osudy posádok 15. USAAF zostrelených nad územím Slovenska v rokoch 1944-45“ se zabývá působením spojeneckého letectva (15. USAAF a 205. Group RAF) nad územím Slovenska v období březen 1944 až březen 1945. Dvojice autorů Peter Kaššák (recenzi jeho předešlé velice zdařilé publikace An Ordinary Day in 1945 nalezne čtenář v Revi č. 63) a Marián Hrodegh v této knize zúročili léta mravenčí práce a studia archivních materiálů získaných nejen na Slovensku a ve Spojených státech, ale i v okolních zemích. Kontaktovali několik stovek přímých účastníků – letců, jejich rodinných příslušníků i pamětníků ze Slovenska. Tato publikace je vydána ve formátu A4 na velice kvalitním křídovém papíře, obsahuje úctyhodný počet více jak 500 fotografií, 25 barevných profilů letadel, mapy a kopie dobových dokumentů. Fotografie havarovaných letounů byly získány převážně ze soukromých archivů slovenských občanů, obcí nebo muzeí, ilustrační pak z oficiálních US archivů.
Samotný text je rozdělen do 20 kapitol. V úvodních dvou popisují vznik 15. USAAF, její organizační strukturu a technické vybavení, dále pak sílu Německého a Maďarského letectva a protivzdušné obrany bránící vzdušný prostor Slovenského štátu a přilehlých oblastí.
Další kapitoly pak velice detailně a chronologicky popisují havárie jednotlivých spojeneckých letounů na území Slovenska. Přinášejí fakta o jednotlivých náletech, popisují osudy sestřelených osádek. Pokud to jde, dohledávají konkrétní nebo alespoň potenciální přemožitele spojeneckých letounů. Každá kapitola je doslova nabitá velkým počtem zajímavých fotografií, kopií dokumentů, náčrtky bojových sestav bombardovacích skupin a, jak už to u podobných prací bývá zvykem, nalezneme na konci i seznam poznámek a odkazů na archivní materiály. Nechybí ani kapitola věnovaná německým zajateckým táborům, do kterých byli sestřelení letci převezeni po zrušení zajateckého tábora v Grinavě.
Text knížky je psán velmi čtivým způsobem, doplněný velkým množstvím vzpomínek jak sestřelených spojeneckých pilotů, hlášení tehdejších slovenských orgánů, tak i vzpomínkami prostých lidí, do jejichž osudů události nad tehdejším Slovenskem také zasáhly.
Na konci knihy pak nesmí chybět i trocha té suché statistiky. Na pětadvaceti stránkách příloh nalezne čtenář použité zkratky a literaturu, ale hlavně jmenné seznamy USAAF a RAF podle data sestřelení, přehled jednotlivých letadel sestřelených nad územím Slovenka nebo přehled amerických náletů na cíle na Slovensku.
Celkově lze tuto knihu hodnotit jako velice zdařilou nejen pro její komplexnost zpracování daného tématu, ale i pěkně zpracovanou grafiku. Myslím si, že tato kniha by si měla najít místo v knihovně každého milovníka vojenské letecké historie.

Jan Šafařík
publikováno v Revi č. 69, říjen 2007

Žádné komentáře: