úterý 22. června 2021

Kalendárium, 22. červen 1941


Začátek Velké vlastenecké války nezačal moc slavně pro jednoho z pozdějších nejúspěšnějších sovětských stíhací pilotu - Alexandra Ivanoviče Pokryškina.

Přátelská palba, v angličtině Friendly Fire, je výraz pro vojenský útok, který je veden na spřátelené jednotky, původně zamýšlený jako útok na nepřítele. Nejčastěji k němu dochází kvůli mylné identifikaci cíle jako nepřátelského, nebo kvůli poruše či nepřesnosti zbraní. Některé prameny uvádějí, že například během války ve Vietnamu v důsledku přátelské palby zemřelo dokonce 18 % z celkového počtu 58 220 mrtvých vojáků Armády Spojených států. Tyto incidenty se nevyhnuly ani pilotům stíhacích letounů ve všech válečných konfliktech.

Jedním z protagonistů podobného incidentu se na samém začátku války s nacistickým Německem stal i Alexandr Ivanovič Pokryškin, jenž začal válku v hodnosti staršij lejtěnant u 55. stíhacího leteckého pluku a pro kterého první letecký souboj v neděli 22. června 1941 skončil neštěstím – tzv. „přátelskou střelbou“ sestřelil sovětský lehký bombardovací letoun Suchoj Su-2, který omylem považoval za německý. Příčinou bylo zřejmě to, že s nasazením tohoto letounu na úseku fronty, kde operovali, nebyli sovětští stíhací piloti seznámeni, natož aby znali jeho siluety. Pilot Pokryškinem sestřeleného Su-2 přežil, navigátor Semjonov bohužel ne. Sestřelený Suchoj patřil do stavu 211. bombardovacího leteckého pluku. Již o čtyři dny později svou chybu napravil a ve čtvrtek 26. června Pokryškin sestřelil první nepřátelské letadlo, stíhačku Messerschmitt Bf 109. K souboji došlo v oblasti Jassy - Stěfanešty.

Během Velké vlastenecké války absolvoval trojnásobný Hrdina Sovětského svazu Aleksandr Ivanovič Pokryškin okolo 600 bojových letů, účastnil se 145 vzdušných soubojů ve kterých sestřelil celkem 59 nepřátelských letounů [53 samostatně a 6 ve spoluúčasti], dále 2 sestřely mu nebyly započítány a 3 letouny ve spoluúčasti poškodil. 





Letoun Mikojan-Gurjevič MiG-3, bílá 5, na kterém létal na začátku války Alexandr Ivanovič Pokryškin. 


Suchoj Su-2 M-88 náležející 211. bombardovacímu leteckému pluku.



Žádné komentáře: