sobota 22. února 2020

Kalendárium, 22. únor 1975


V sobotu 22. února 1975 poprvé vzlétl prototyp letounu Suchoj Su-25 (изделие «Т-8»), v kódu NATO nazývaný Frogfoot. 

   Jedná se o sovětský jednomístný dvoumotorový celokovový hornoplošník s přímým křídlem, klasicky koncipovanými ocasními plochami a tříbodovým zatahovatelným podvozkem určený k poskytování přímé letecké podpory (close air support, CAS) pozemním jednotkám (ničením tanků, obrněných vozidel a dalších pozemních a případně i jiných cílů). 
   Na základě analýz byla zjištěna potřeba specializovaného letadla pro přímou palebnou podporu, podobného jako byl Il-2 Šturmovik nebo Iljušin Il-10 z období druhé světové války a po ní, tj. silně chráněného a s vysokou palebnou silou. Tehdy zavedené stíhací bombardéry nebyly pro takový účel optimální.

   Oproti jeho americkému konkurentu Fairchild A-10A je rychlejší a má lepší manévrovací schopnosti. Má však vyšší minimální rychlost, potřebnou pro CAS a dokáže nést o dost méně munice a výzbroje, než americký protivník. Letoun je vyzbrojen dvojhlavňovým 30 mm kanónem v přídi a na křídlech má 10 závěsníků. Je velice nenáročný na údržbu - všechno servisní zařízení může být uloženo do kontejneru a být převáženo samotným letounem. V případě nouze může létat i na motorovou naftu!

   Sériová výroba začala v roce 1978 a celkem bylo vyrobeno okolo 1 320 kusů, z nichž mnohé slouží v různých armádách dodnes. Operačně byl letoun použit v mnoha válečných konfliktech od osmdesátých let (Válka v Afghánistánu, Občanská válka v Angole, Irácko-íránská válka, ...), až po současnost (Občanská válka v Sýrii).   




 
edit: Mon 22 Feb 2021 02:19:09 PM CET

Žádné komentáře: