středa 7. srpna 2019

„Malý Černobyl“

„Malý Černobyl“ aneb „mrtvé“ město po sovětské armádě nedaleko Vesprému - vojenská letecká základna u Szentkirályszabadja. 

O letišti Szentkirályszabadja se mi zatím nepodařilo mnoho zjistit. Letiště se stavělo ke konci 2. světové války a co jsem tak zjistil, tak mělo sloužit k především výcviku. Podle vyprávění jednoho hlídače, se kterým se setkal kamarád, měly být v hangárech uskladněny Messerschmitty. Podle určení letiště tam spíš byly nějaké cvičné letouny. Po válce základnu užívala sovětská armáda a letiště bylo předěláno na vrtulníkovou základnu. Kdy přesně sověti opustili základnu nevím, zahlédl jsem totiž něco o tom, že letiště chátrá už od roku 1980. V současné době letiště slouží k civilnímu provozu, část užívají místní firmy, ale převážná část města chátrá a je cílem turistů. Ruiny budov jsou hojně využívány airsofťákama a paintbólistama k jejich radovánkám.

Pokud by měl kdokoliv jakékoliv informace o této základně, do kdy byla v užívání, jaké jednotky tam byly dislokované, budu moc rád za jakoukoliv informaci. 
























Žádné komentáře: