čtvrtek 11. července 2019

Neskutečný příběh Věry Sosnarové


V únorovém čísle časopisu Paměti a dejiny vyšel velice zajímavý článek o Věře Sosnové od Adama Hradílka. Věra Sosnarová je v Česku známá jako jedna z posledních žijících pamětnic sovětských gulagu. Dlouhé roky veřejně vystupuje jako oběť téměř dvacetiletého věznění a krutého zacházení v táborech sovětského Gulagu. V roce 2008 se příběh Věry Sosnarové dočkal knižního zpracování z pera spisovatele Jiřího Kupky. Pod názvem Krvavé jahody – Krutý osud Češky, která zažila osmnáct let ponížení v ruských gulazích. Historik Adam Hradilek na základě archivního výzkumu dokládá, že skutečnost poválečného pobytu paní Sosnarové na území Sovětského svazu se velmi podstatně liší od vyprávění jí samotné i mediální interpretace jejího osudu. 

 „Na základě výše uvedených zjištění je jasné, že prakticky nic z toho, co o Věře Sosnarové na veřejnosti od první reportáže TV Nova v roce 2002 zaznělo, se nezakládá na pravdě. Desítky rozhovorů, které poskytla médiím, i besedy s ní pořádané jsou protkány výroky, jež odporují historickému poznání represí v Sovětském svazu i skutečným životním peripetiím Věry Sosnarové a její rodiny.“

HRADILEK, Adam. Neskutečný příběh Věry Sosnarové. Paměť a dějiny [online]. Ústav pro studium totalitních režimů [cit. 2019-07-11]. Dostupné online.

1 komentář:

JAN řekl(a)...

Hradilek: Sosnarová v gulagu nebyla, ohlupuje lidi, podvodem chtěla získat peníze

DVTV | Věra Sosnarová se rozhodla, že na sebe vezme identitu obětí politických represí, její příběh je založen na podvodu, vysvětluje historik Ústavu pro studiu totalitních režimu Adam Hradilek. Sosnarová podle něj vypráví historky, které se nemohly stát. Existují dokumenty, které dokazují, že v gulagu nebyla, dodává historik.

https://video.aktualne.cz/dvtv/hradilek-sosnarova-v-gulagu-nebyla-ohlupuje-lidi-podvodem-ch/r~5f1aa618a4b011e9970a0cc47ab5f122/?fbclid=IwAR2Dvl4QWUOTK-pH8Hp38GYVi32eMtN_n6sJpGxIDj_gGM0p4hvAPkTwCKw