pondělí 27. května 2019

Kalendárium, 27. květen 1941


27.květen byl hnedka 2x pro Nacistické Německo hodně smolný den.

V roce 1941 byla v Atlantickém oceánu potopena německá bitevní loď Bismarck, z 2092 mužů na palubě tehdy přežilo pouhých 115. 
V květnu 1941 se vydal na svoji první a poslední plavbu do Atlantiku, během níž 24. května potopil britský bitevní křižník HMS Hood. Po několikadenním pronásledování byl odpoledne 26. května vážně poškozen torpédovými bombardéry Swordfish z letadlové lodě HMS Ark Royal
Ráno 27. května vplul Bismarck přímo do náruče svých pronásledovatelů. V 8:08 ho zahlédl Norfolk a o 40 minut později zahájily obě strany palbu. Rodney, King George V. a Dorsetshire vzaly Bismarcka do křížové palby a neustále zkracovaly vzdálenost, než z německé lodi zbyla jen hořící masa. Ale agónie trvala téměř dvě hodiny a ani poté, co již utržil stovky zásahů těžkými granáty, nehodlal se Bismarck stále potopit. Admirál Tovey, který byl již značně znepokojen snižujícími se zásobami střeliva a také znechucen mizernou britskou střelbou (Tovey k tomu poznamenal: "Spíše bych Bismarcka zasáhl, kdybych po něm hodil svůj dalekohled."), nechal Bismarcka na doražení křižníkům Dorsetshire a Norfolk. V 10:25 vystřelily obě lodě z malé vzdálenosti několik torpéd a deset minut poté se Bismarck potopil. 





[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Bismarck_(1939)
[2] https://www.fronta.cz/

Žádné komentáře: