neděle 2. září 2018

Kalendárium, 2. září 1945


V neděli 2 září 1945 během ceremoniálu konaného v Tokijském zálivu na palubě americké bitevní lodi USS Missouri podepsali zástupci Japonska protokol, jímž formálně přistoupili na bezpodmínečnou kapitulaci japonských ozbrojených sil a akceptovali spojenecké podmínky vyjádřené v Postupimské deklaraci. 

Bitevní loď USS Missouri vplulo do Tokijského zálivu ráno 29. srpna k přípravě na podepsání kapitulace Japonska. Vysoce postavení spojenečtí představitelé se nalodili 2. září, zahrnující čínského generála Hsu Yung-Ch'ang, britského admirála Sira Bruce Frasera, sovětského generálporučíka Kuzmu Nikolajeviče Derevjanka, australského generála Sira Thomase Blameyho, kanadského plukovníka Lawrence Moore Cosgrave, francouzského generála armády Philippe Leclerc de Hauteclocque, holandského viceadmirála Conrad Emil Lambert Helfrich a novozélandského maršála letectva Leonard M. Isitt.
Admirál loďstva Chester Nimitz se nalodil krátce po 8. hodině a generál armády vrchní spojenecký velitel Douglas MacArthur v 8:43. Japonští zástupci, vedení ministrem zahraničí Mamoru Shigemitsu připluli v 8:56. V 9:02 hodin započal generál MacArthur 23. minutový kapitulační ceremoniál před řadou mikrofonů. 
Ceremoniálu přihlíželi také dva významní spojenečtí velitelé, které Japonci zajali v prvních měsících války: britský generál Percival, který kapituloval s vojsky v Japonci obleženém Singapuru, a americký generál Wainwrigth, který se vzdal se zbytky americko-filipínských vojsk po obraně Bataanu a Corregidoru.

[1] https://www.fronta.cz/kalendar/kapitulace-japonska
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Surrender_of_Japan





Edit: Mon 02 Sep 2019 11:57:33 PM CEST

Žádné komentáře: