sobota 6. září 2008

les Ailes Françaises 1939–1945, no8, Les aviateurs de la France libre (2e partie), les groupes constitués

Název: les Ailes Françaises 1939–1945, no8, Les aviateurs de la France libre (2e partie), les groupes constitués
Autor: Arnaud Prudhomme a kol.
Vydavatel: TMA SARL
Cena: 399 Kč (u Blue Maxu)


V pořadí již osmý sešit série les Ailes Françaises 1939–1945 navazuje na předešlý díl a je věnovaný letectvu Svobodných Francouzů. Na jedenasedmdesáti stránkách naleznete, kromě pěkně zpracovaného textu ve francouzském jazyce, 39 barevných bokorysů a 77 fotografií velmi dobré kvality, to vše na křídovém papíru.
V prvních kapitolách se autorský kolektiv věnuje jednotkám vzniklým na severoafrické půdě. Čtenář se nejdříve seznámí s L´Escadrille française de chasse no1 bojující v severní Africe, která se později přetransformovala v Le Groupe de chasse 1 Alsace (341. stíhací peruť RAF), jež se v roce 1943 přestěhovala ze sluncem rozpálené pouště do Velké Británie. Následuje historie L´Escadrille de bombardement no2, z níž vznikla Le Groupe de bombardement no1 Lorraine. Poté se můžete seznámit s historií dvou stíhacích skupin – Le Groupe de chasse no2 Ile-de-France (340. stíhací peruť RAF) a Le Groupe de chasse no3 Normandie. Tato jednotka započala svou bojovou cestu v březnu 1943 na letišti Polotňany-Závod a skončila v květnu 1945 na východopruském letišti Heiligenbeil (dnes Mamonovo). V poslední kapitole se autoři věnují formálním leteckým silám Svobodné Francie v Kamerunu, Gabunu a Kongu.
Jednotlivé kapitoly jsou velmi pěkně a přehledně členěny, text je prokládán vzpomínkami a hlášeními jednotlivých pilotů. Na úplném konci publikace nalezne čtenář, jako již tradičně, dvě monografie letounů, na nichž létali francouzští piloti. Tentokráte se jedná o typy Potez 29 a Potez 25. Spolu s předcházejícím dílem tvoří tento sešit ucelené dílo věnované letectvu Svobodné Francie a zřejmě potěší i poučí všechny zájemce o danou problematiku.
Jan Šafařík
publikováno v Revi č. 72, září 2008

Žádné komentáře: