úterý 6. srpna 2019

Rytíři nebes, 68. noční stíhací peruť RAF

Právě mi na stole přistála nová kniha, krásně voní novotou ;-) Jsem moc rád, že jsem mohl alespoň z části participovat na jejím vzniku.


Kratochvíl, Jan - Kratochvílová, Sabina: Rytíři nebes, 68. noční stíhací peruť RAF, Muzeum českého a slovenského exilu 20. století, Brno 2019. ISBN: 978-80-270-5907-2

Jedná se o knihu vydanou jako „doprovodný katalog k výstavě Rytíři nebes - 68. noční stíhací peruť RAF“, která by měla proběhnout během podzimu tohoto roku v Brně a jejímž organizátorem je Muzeum českého, slovenského a rusínského exilu 20. století. Předpokládám, že právě tam bude k dostání. Kniha je vydána na kvalitním křídovém papíře. V první části najdete podrobné biografie všech československých příslušníku 68. noční stíhací squadrony s velikým množstvím dobových fotografií a dokumentů. Následuje fotografická kapitola věnovaná výcviku a další se věnuje letounům používaným 68. squadronou. Kapitola o Československé letce „B“ obsahuje přehledy základen, velitelský sbor, používané letouny a přehled příslušníků letky. Následuje kapitola věnovaná sestřelům jednotlivých československých příslušníků squadrony. Další kapitola je věnována britským vyznamenáním udílených našim letcům. V závěru knihy se nachází anglický překlad. 












Pevně věřím, že se připravovaná výstava podaří, bude se líbit a kniha si najde cestu ke všem zájemcům o leteckou historii.  

1 komentář:

JAN řekl(a)...

EDIT: Tak mi volal autor publikace pan Kratochvíl, že najednou začali lidé bombardovat dotazama ohledně publikace brněnské Air Café, ale to nemá s výstavou ani publikací nic společné. Každopádně po domluvě s panem Kratochvílem je publikace už nyní k sehnání přímo u něj v Muzeu českého a slovenského exilu 20. století na ulici Štefánikova 22 v Brně.

Kontakt: Jan Kratochvíl, tel. +420 603 552 351

Jinak výstava bude probíhat od 15. října 2019 Na Nové radnici v Křížové chodbě.

Dále bych chtěl oznámit, že se pracuje na nové publikaci věnované 311. československé bombardovací peruti. Pokud má někdo nějaké archivní materiály či fotografie z pozůstalosti po předcích a chtěl by je do připravované publikace poskytnout, tak ho také můžete kontaktovat.

Konec hlášení ;-)