pátek 1. října 2010

Xmarks končí

Tak tohle je opravdu jedna z hodně špatných zpráv. Xmarks oznámilo konec, stane se tak 10. ledna 2011. Podle mého skromného názoru se jednalo o jeden z nejlepších doplňků pro můj oblíbený prohlížeč Firefox, který umožňoval synchronizaci bookmarku mezi prohlížeči a to nejen Firefox, ale mohli jste si synchronizovat i s Google Chrome, Safari a Internet Explorerem. Původní Foxmarks, později přejmenované na Xmarks, umožňovalo zcela bezbolestně synchronizovat oblíbené položky, později se k tomu přidala i synchronizace historie, hesel a otevřených panelů. Prostě paráda. V podstatě si už bez tohoto doplňku nedovedu pohodovou práci na internetu představit, ale vypadá to, že se budu muset podívat po něčem jiném a to je hodně, hodně smutné.
Přestože má služba za sebou několikaletý vývoj a aktuálně přes dva miliony aktivních uživatelských účtů a zhruba pět milionů prohlížečů, nikdy se jí nepodařilo na sebe pořádně vydělat. Svůj díl na tom zřejmě nese i skutečnost, že Google, Opera i Mozilla buď již mají, nebo plánují mít podobnou službu jako součást prohlížeče jako takového. A když se nenašel ani kupec, nezbylo než ztrátový provoz ukončit.
Na stránkách Xmarks sice dávají i návod, jak přejít na alternativní synchronizační produkty pro jednotlivé prohlížeče, ale v podstatě žádný z nich nedosahuje ani zdaleka úrovně Xmarks.
Xmarks totiž dovede synchronizovat mezi různými prohlížeči (škoda jen, že nezvládal synchronizaci i s Operou, což bych uvítal). Velkou výhodou bylo i to, že ke svým záložkám se můžu kdykoliv dostat z webového rozhraní, takže klidně na cizím PC bez instalace a synchronizace. Krom již zmíněné synchronizace historie, hesel a záložek ukládal zálohy, takže v případě jakéhokoliv problému nebylo vůbec problém se vrátit o několik záloh dozadu. A jako třešnička na dortu disponuje zálohou na vlastní server a šifrováním.
Do 10. ledna je ale ještě docela dlouhá cesta, a tak pevně doufám, že se podaří najít nějaký způsob, jak tuto skvělou službu zachránit.

Žádné komentáře: