pondělí 20. května 2019

Kalendárium, 20. květen 1944


Příslušníci Zemské armády získali hitlerovu „Wunderwaffe“

20. května 1944 se v blízkosti města Sarnaki (V část mazovského vojvodství), zřítila raketa V-2 testovaná Němci. Kvůli blátivému terénu břehu řeky Bug, raketa nevybuchla, dokonce se ani nijak zvlášť nepoškodila. Byla ihned objevena polskou Zemskou armádou (Armia Krajowa-AK) a dokonale zamaskována rákosím. Němci zahájili pátrání po zmizelé střele, ale přes veškerou snahu se jí nepodařilo najít.
Střela byla místními příslušníky AK rozebrána na díly a postupně byly tyto přesunuty do tajných laboratoří Zemské armády ve Varšavě. Zkoumání V-2 se zúčastnili přední odborníci mnoha oborů, m. j. Prof. Janusz Groszkowski (specialista na elektroniku a radiotechniku, kandidát Nobelovy ceny, předseda Polské akademie věd, politik, člen AK, objasnil systém řízení létajících bomb V-1 a raket V-2), Prof. Marceli Struszyński (profesor varšavské polytechniky, chemik-analytik, expert na pyrotechnické látky, odhalil jednotlivé složky paliva V-2), Ing. Antoni Kocjan (inženýr letectví, pracoval nad zpravodajským rozpracováním raketového střediska v Peenemünde a letových analýz V-2). Nejdůležitější části rakety a výsledky testů byly předány v rámci akce "Most III" do Velké Británie v noci 26. července 1944 britským letadlem, které přistálo v okupovaném Polsku poblíž města Tarnów.
Akci vyzvednutí a demontáže velel Władysław Łukasiuk pseudo "Młot", příslušník AK, velel konspirační skupině v oblasti městečka Mężenin na Podlesí, součásti 8. roty, operující v oblasti IX střediska Sarnaki-Górki, spadající pod ústředí AK-Siedlce.
Spojkou mezi Zemskou armádou a Londýnem byl Mieczysław Jerzy Wałęga, pseudo „Jur“. Jako člen špionáže a kontrašpionáže AK měl taky za úkol rozpracování přísně utajeného polygonu SS Blizna-Pustków, V od města Tarnów v Podkarpatí. Zde byly testovány střely V-1, později i rakety V-2. Jeho úkolem bylo i zajištění transportu částí V-2 do Anglie, což se v průběhu akce „Most III“ povedlo.
Převzetí německé rakety příslušníky AK a její doručení Britům, jim pomohlo zlepšit obranu proti německým raketovým útokům na konci války. Tato akce, spolu s rozluštěním kódu „Enigma“, jsou největšími úspěchy rozvědky polského odboje v době 2. světové války.

Lech Małysz,https://www.facebook.com/groups/historievalek/

edit: Wed 20 May 2020 09:17:54 PM CEST

Žádné komentáře: