středa 26. května 2010

Fedora 13 „Goddard“

Včera, v úterý 25. května 2010, spatřila světlo světa nová verze operačního systému Fedora s pořadovým číslem 13 a označená „Goddard“.
Pokud se nebojíte rozšířit si obzory a chcete vidět, že to jde i bez Windows a peněz, tak vám doporučuju si vyzkoušet tento operační systém, třeba jako LiveCD.
Ano, asi nejpopulárnější distribucí je Ubuntu, ale já sám jsem vyrůstal na Red Hatu, ze kterého Fedora vzešla a jsem s touto distribucí nadmíru spokojen, takže bych neměnil. Navíc s každou novou verzí je OS čím dál tím přívětivější. Co se mně fakt líbí je, že z instalačního DVD mám hned na výběr ze tří grafických prostředí (KDE, Gnome a XFCE). Na začátku si stačí dát chvíli práci s výběrem programů a služeb, které chcete nainstalovat, pak jen kliknout a po nějakém čase máte na počítači plně funkční operační systém se stovkami a stovkami všech možných i nemožných programů.
Přechod na novou verzi je také velice milá záležitost, stačí jen na příkazový řádek zadat příkaz 'preupgrade', párkrát kliknout a za nějakou tu hodinku máte systém v nejnovější verzi. Zrovna včera jsem přešel tímto způsobem v práci na F13 a vše prošlo bez jediného zaváhání.
Neříkám, že se problémy nevyskytují, někdy je holt potřeba se s něčím poprat, ale je pravda, že novější verze jsou čím dál víc vychytanější a myslím, že tato distribuce by si určitě zasloužila více pozornosti :-)