pondělí 18. ledna 2010

Windows XP s lidskou tváří

Windows 7 jsou už od podzimu na světě, ale stará XPčka tu stejně ještě nějaký čas určitě vydrží. Na serveru používám Linux, ale na stolních počítačích pracuji i s Windows. "Sedmičky" už nějaký měsíc testuji na virtuálním počítači, ale s přechodem na ně zatím čekám. Přes vánoce mi v práci odešel disk, a tak jsem si říkal, že už na něm po opravě přejdu na Windows 7, ale po dvou dnech jsem se hodně rychle vrátil k XP, důvodem byly chybějící ovladače pro některá externí zařízení, jako třeba síťové tiskárny, ale hlavně se mi pod Win 7 nepovedlo rozjet HW klíč k CADovském programu, se kterým v práci pracuji, a tak ,dokud se to nějak nevyřeší, jsem se vrátil k XP.
Instalace XP je v podstatě taková rutina. Nainstalovat systém, doinstalovat nějaký rozumný antivir a firewall, pokud možno od někoho jiného než od Microsoftu, doinstalovat obvyklé programy pro Office (MS Office, Open Office, PSPad, ...), bitmapovou a vektorovou grafiku (GIMP, Inkscape, ...) atd. Bohužel takového komfortu jako v Linuxu, že si před instalací párkrát kliknu a pak se mi hned nainstaluje kompletni operační systém i s tisíci všech možných i nemožných programů podle mé potřeby, tak toho se u Windows asi ještě hodně dlouho nedočkame, jestli vůbec někdy...
No a pak se vrhnu na změnu vzhledu! Podle mého názoru totiž klasický vzhled Windows XP není ani tak ošklivý, jako spíš přímo odporný. Zde se podle mě páni z Redmontu před lety moc nevycajchnovali. Jestli na druhou stranu považuji nějaký vzhled na naprosto dokonalý, jednoduchý, nádherný a chytlavý, tak je to ten od MacOS. Ten je fakt moc pěkný. Já jsem pod XPčkama dlouho používal vzhled Mac OS Smooth. Byl pěkný, ale zjistil jsem, že u některých oken a nabídek se nezobrazobval úplně korektně. Až jsem před nedávnem objevil vzhled LeopardXP VS a ten "pomekovatění" XPček dovedl k naprosté dokonalosti :-)
Návod jak si z XP udělat vzhledově Mac OS X je poměrně jednoduchý stačí jít na stránku CrystalXP.net a nebo rovnou v Googlu nechat vyhledat LeopardXP VS. Pak už stačí jen soubor rozbalit a otevřít v libovolném freewarovém nebo komerčním Windows styleru.