úterý 7. prosince 2010

Otevření letošní běžkařské sezóny

Přívaly sněhu minulý týden nám umožnily naplánovat na minulou sobotu výlet na Nové Město. Ve středu jsem obeslal příbuzenstvo se zvacím dopisem. Nakonec se z toho vyklubala „pánská jízda“. V sobotu nám navíc vyšlo naprosto suprové, až ladovsky pohádkové počasí. Je pravda, že ranních -11,6oC mě teda moc netěšilo ale vymetená obloha byla předzvěst, že výlet bude super... a také byl! Jen ve vlaku nás nepotěšil průvodčí, který pocházel z NMNM a říkal, že tam žádné trasy vyjeté nejsou a zatímco na Brněnsku celý pátek chumelilo, tak na Novém Městě spadla poslední vločka s první várkou sněhu na začátku týdne. Naštěstí jsme po příjezdu na závodiště zjistili, že je čerstvě projetá stopa směrem na Vlachovice, Sklené, Fryšavu a dále. Tak jsem do ní zajeli a vyrazili na jeden z našich obvyklých okruhů. Je pravda, že nahoru na Vlachovice jsem se vyloženě trápil. Ale naštěstí mně půjčil Jura svůj vosk za 2,50,- ze železných zásob a musím říct, že od té doby mně běžky jely naprosto suprově. Na oběd a dvě sklenice zlatavého moku jsme se stavili ve Fryšavě. V podstatě jsme se tam stavovali skoro po čtyřech, pěti letech a nebylo to tak špatné. Když jsme vyrazili na další část trasy, tak se zatáhlo, ale podmínky pro běžkování byly pořád nádherné. Další cesta vedla na rozcestí nad Fryšavou. Bohužel se nám ztratil jeden člen týmu, který se nechal strhnout davem a pokračoval dál rovně na Kadov. Ale naštěstí se nám ho podařilo přivolat zpátky. Toto poměrně malé zpoždění však nakonec způsobilo, že nám vyloženě před nosem ujel vlak. Průser byl však v tom, že další vlak jel až za hodinu a hospoda ve stanici Nové Město zastávka byla zavřená. Ne ,že bychom se tam nějak zvlášť těšili, když je tam ten debilní hospodský, ale tentokráte bych nepohrdl ani tím. Takhle jsme museli mrznout skoro hodinu venku a v minus sedmi stupních to nebylo nic moc. Naštěstí jel další vlak načas a vagón byl vytopenej. Tak jsme se dali brzo dokupy i díky třem kolujícím placatkám.
Výlet se po všech stránkách nakonec vydařil. Škoda jen, že dneska už je to se sněhem na štíru. Napříkald tady na Brněnsku celej den pršelo.
Co se týká sobotního výletu, tak jsem si s sebou vzal i GPS. Původně jsem měl v plánu odlovit jednu rychlou zimní kešku v Kadově, ale nakonec jsme tam nejeli, takže si ji nechám na nějaký z dalších výletů. GPS jsem však využil k zaznamenávání trasy a osvědčilo se to. Když si vezmu jak jsem dřív všechno přibližně přepočítával z několika map, tak teď jsem před výjezdem zapnul zaznamenávání trasy a v cíli vypnul. Pak jsem stáhl trasu na počítač a měl hned veškeré informace pohromadě, včetně délky trasy, doby výletu, profilu trasy atp. Od teď asi budu vyrážet na běžky výhradně s GPS. :-)

Žádné komentáře: