pondělí 15. června 2009

Ochranný štít a sluneční clona pro vozík Croozer

Konečne se asi po roce dostávám k tomu, abych zde napsal o dvou "vychytávkách" pro vozík Croozer. O vozíku jsme už na našem blogu psali vícekrát. Ve své kategorii podle mě patří mezi špičku a poměr "cena/výkon" nám připadal být nejlepší.
Při používání jsme ale narazili na dva docela nepříjemné nedostatky - ochranný štít proti kamínkům a prachu odlétajícím od zadního kola a clonu proti slunci.
Jelikož naše výlety neplánujeme jen po asfaltových cyklostezkách, ale rádi sjedeme i na nějakou tu polňačku nebo lesní cestu, brzo jsme zjistili, že je naše Klárka nějaká černá od prachu a drobných nečistot. Vozík je totiž zepředu chráněn pouze tropikem, skrz které však drobné kousky kamínků nebo hlíny propadnou. Vozík má sice i fóliovou "pláštěnku", ale ta se na léto moc nehodí, protože vozík pak moc nevětrá a Klárka je pak jako ve skleníku. Řešením je právě ochranný štít za zadní kolo jezdce.
Co se týká ochranného štítu, tak ten dodává tuším pouze Benecykl ke svému vozíku Kozlík. V podstatě stačí jakákoliv plexisklová deska, trošku tvarovaná a problém je vyřešen. Já jsem na to šel nakonec cestou "nejmenšího odporu" a domluvil jsem se s výrobcem Kozlíku a zakoupil si od něj samostatnou plexisklovou desku, již tvarovanou. Úchyt od Kozlíku nelze použít. Úchyt na vozík jsem nakonec vyřešil tak, že jsem použil hlavici pro brzdu k in-line kolečku. Když nepoužíváme in-line kolečko, tak brzdu oddělám a na hlavici našroubuji ochranný štít, přesně tak, jak ukazují přiložené fotografie. K sestrojení držáku na štít pak stačí metr, kus tvdrší plechové desky, pilka na železo, trocha barvy a důvtipu :-)


Další vychytávkou je pak sluneční clona. Obzvlášť v létě jsme zjistili, že často Klárce svítí do očí sluníčko, což pochopitelně nesla dost nelibě. Croozer sice nabízí svoji vlastní clonu, ale ta je krátká a do očí stejně svítí. K vyřešení tohoto problému jsem zašel do galanterie, koupil černé plátno na deštníky a pruh suchého zipu. Evka pak naměřila rozměry pro plátno, našila po každé straně po třech očkách suchého zipu a přidělala ho na rám vozíku. Podle potřeby lze s clonou pohybovat nahoru a dolu a Klárka si může užívat jízdy bez toho, aniž by jí svítilo sluníčko přímo do očí.


Více fotografií naleznete zde.