úterý 17. března 2009

Finanční úřad v Tišnově

Co se týká práce lidí na úřadech, dá se asi říct, že většina lidí není zrovna spokojená. Proto asi dost potěší, když se setkáte s dobrým a pohotovým jednáním. Když jsem ještě spadal jako Kuřimák pod Finanční úřad Brno-venkov, netěšil jsem se na setkání s úřednicí, která mě měla na starosti. Když jsem se stavil s dotazem, neodpověděla mi snad ani jednou a vždy mne odkázala na přílohy přiznání. Těžko jsem jí vysvětloval, že pro normálního smrtelníka jsou přílohy nečitelné, navíc ne vždy jsem tam našel to, co jsem potřeboval. Jednou se mi stalo, že jsem v přiznání udělal drobnou chybu, ona ho odložila a dál se nezajímala. Když mi dlouho nešly peníze a zavolal jsem si na úřad, tak mi bylo dost nevlídným tónem řečeno, že tam mám chybu a tak mi nebyly peníze poslány. Po menších tahanicích se to vyřešilo, ale jak jsem se měl dozvědět, že je tam něco špatně.
Teď už jako Tišnovák spadám prod Finanční úřad Tišnov a musím říct, že je to jako "nebe a dudy" oproti Brnu. Zde jsou úřednice vyložene přívětivé a ochotně mi odpoví na všechny dotazy. Když se mi před dvěma lety podařilo vyprodukovat v přiznání zase nějakou blbůstku, volala mi hned ten den večer, co jsem to odevzdal, úřednice na mobil a oznámila mi, že tam mám chybu, tak ať se, až budu mít cestu kolem, stavím, ať to mohu opravit. Když jsem přišel, čekala mě už usměvavá úřednice s nachystaným přiznáním a vysvětlením, co je potřeba ještě doplnit.
Poté, co vláda doznala, že pro rodiny je společné zdanění asi moc výhodné a tak ho raději zrušila, jsem si letos zase podával přiznání sám. Jelikož je Evka teď na mateřské a chystal jsem se uvést do přiznání i Klárku , vyvstalo hned několik otázek, jak na to... tak jsem si udělal lísteček asi s pěti šesti otázkama a vyrazil jsem na úřad. Tam se mě "má" úřednice ochotně ujala a odpovídala na mé otázky. Protože však na všechny sama nevěděla odpověď, zavolala si na pomoc další úřednici. Abych nebrzdil provoz na přepážce, otevřely kvůli mně další, kde mi obě dvě trpělivě odpověděly na všechny mé dotazy a poradily "jak na to", takže vyplnění přiznání byla pak už docela hračka.
Škoda jen, že takovýto přístup není standardem na většině úřadů. Proto bych chtěl touto cestou veřejně poděkovat úřednicím tišnovského Finančního úřadu za jejich ochotu a vstřícnost.