středa 15. října 2008

Seznam oblíbených stránek na jakémkoliv PC? Nyní už žádný problém!

Jestli si při práci na internetu něčeho cením, tak je to především můj bookmark, který obsahuje už přes tisíc různých zajímavých odkazů, utřízených do různých kapitol a podkapitol. Takže stačí párkrát kliknout a jsem na své oblíbené stránce.
Pokoušel jsem se kdysi řešit to přes nějakou webovou synchronizaci, ale žádný z produktů mi nevyhovoval a několikrát jsem málem i o svůj bookmark přišel. Ale to byl ještě "synchronizační pravěk", a tak jsem tuto myšlenku prozatím opustil a bezpečně si nosil aktuální bookmark na flash disku pořád u sebe. Avšak s třetí verzí mého oblíbeného prohlížeče Firefox jsem narazil. Bookmark už není jako klasický html soubor, tak co teď.
Nezbylo mi, než se zase poohlédnout, jak se za ta léta synchronizace pošoupla a musím říct, že jsem byl moc mile překvapen. Vyzkoušel jsem několik služeb, ale nakonec mi nejvíce vyhovoval Foxmarks.
Foxmarks Bookmark Synchronizer, jak je již z názvu patrné, slouží k synchronizaci bookmarks, tedy oblíbených záložek ve Firefoxu. Jde o rozšíření, které tak dává možnost je synchronizovat mezi dvěma či více počítači.
Domovské stránky programu naleznete na http://www.foxmarks.com/. Instalace je stejná jako u jiných rozšíření a je určena pro verze Firefoxu 1.5-3. Potěšující je jistě i to, že Foxmarks je dostupný zcela zdarma.
Nejprve je nutné si u Foxmarks založit účet – pokud ho již tedy nemáte. Musíte tak učinit kvůli tomu, že do něj se budou ukládat informace o oblíbených stránkách z každého vašeho PC. Pokud tak ukončíte práci na jednom PC, aplikace automaticky nahraje informace o záložkách na svůj server a vy se o nic nemusíte starat. Na jiném PC pak stačí Firefox pouze otevřít a to je vše, aplikace si sama stáhne informace a oblíbené záložky přidá. Pokud si nepřejete, aby se aktualizace při ukončování nebo otevírání aplikace prováděla automaticky, stačí automatickou synchronizaci v nastavení zakázat a provádět ji pak ručně, jen když chcete.
Nebudete-li moci na nějaké PC rozšíření nainstalovat a nemáte zrovna po ruce svou oblíbenou Mozilla Firefox, Portable Edition se všemi potřebnými rozšířeními a nastaveními a přitom byste se potřebovali dostat k vašim záložkám, pak využijte on-line řešení. Na internetové adrese služby se stačí přihlásit a máte tak možnost záložky využívat podobně jako přímo v internetovém prohlížeči.
Jsem přesvědčený, že především díky tomuto rozšíření máte skutečně jedinečnou možnost jednoduše synchronizovat a sdílet své oblíbené seznamy stránek prostřednictvím prohlížeče Firefox ve více počítačích. A to i on-line přes webové rozhraní služby.